legenybucsu otletek legénybúcsú

Hogyan szervezz meg egy legénybúcsút?

Van annál izgalmasabb, mint amikor felkérnek, hogy tervezz meg valakinek egy legénybúcsút? Szerintünk nem… A tény, hogy a legjobb haverod vagy egy családtagod rád bízta a legénybúcsú megszervezését, már önmagában is elég megtisztelő… viszont nagy kérdés az, hogy hol kezdd el. 

A rövid válasz pedig az, hogy ezzel a cikkel. Ebbe a kis anyagba ugyanis minden tapasztalatot, minden alfát és minden omegát beletettünk, amit eddig tapasztalt legénybúcsú szervezőként, és túlélőként is átéltem.  

Hogyan kell megtervezni egy legénybúcsút? 

legenybucsu megszervezese legénybúcsú

1. Ki lesz a szervező?

Mielőtt még bárminek nekiállnátok, először is meg kell állapítanotok, hogy ki a felelős. Vannak, akik csak egy embert kérnek fel a legénybúcsú megszervezésére (ez általában a tanú, viszont ha lány az illető, akkor gyakran a barátok együtt tervezik meg). 

Ha többen vagytok, akkor érdemes szétdobni a feladatokat aszerint, hogy ki mihez ért a legjobban. Ha valaki jó a logisztikában, akkor ő szervezheti le a programokat és a szállást, ha pedig valaki a számokkal bánik jól, akkor ő lesz a „pénztáros”. 

Ha csak te tervezed a legénybúcsút, és úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged, semmi akadálya annak, hogy megkérd a baráti társaság egyik tagját, hogy segítsen neked. 

Egy dolgot mondanánk, hogy ne vonjatok be túl sok embert – a segítség szép és jó, de mindannyian ismerjük a mondást a dudásokról és a csárdáról…

2. Kik vesznek részt rajta?

Ha már megvan a szervező, itt az idő elkezdeni összeállítani a listát, és összeszedni a haverokat. 

Itt érdemes megkérdezni a vőlegényt, hiszen ő tudja, hogy kiket szeretne meghívni, és hány embert, szóval a listát mindenképp egyeztesd vele. 

Egyébként is érdemes vele beszélni, hiszen számos olyan dolog van, amire mindenképpen ki kell térni – például, hogy hol szeretné, mikor, mi az, amit mindenképp szeretne, és mi az, amit semmiképp sem. Tudod, minél több információt kapsz annál jobban megy később a szervezés. 

Szóval szedj össze minden lehetséges kérdést, például: 

 • Mennyi ideig tartson a legénybúcsú? Csak egy éjszakai kiruccanást tervez vagy egy egész hétvégét? Esetleg több éjszakát is maradna? 
 • Hol legyen a legénybúcsú? Belföldön vagy külföldön? Az ország másik végében vagy egy közelebbi helyen, ahová mindenkinek kényelmesebb eljutni?
 • Melyik időpont a megfelelő? Ha van valaki, akinek mindenképp ott kell lennie a legénybúcsún az a vőlegény, úgyhogy kérd meg, hogy adjon meg három-öt olyan időpontot, amikor neki jó.
 • Van valamilyen különleges kérése? Van valami, amit különösen szeretne csinálni, vagy valami, amit ki akarna próbálni? (Bungee jumping, falmászás, lézerharc, gokart bármi?) Mi az, amit semmiképp se szeretne? (A válaszát vedd komolyan, és ne szervezz be egy sztrippert adott esetben, ha nem akarja.)
 • Kit szeretne hogy mindenképp rajta legyen a vendéglistán? Van olyan, akit nem akar meghívni? 
 • Vannak-e például a társaságban absztinensek, intoleranciával küzdők vagy bármi, amire érdemes lenne odafigyelni? 

3. Hozd létre a csoportot

Most itt az ideje, hogy létrehozd a legendás legénybúcsú csoportot. Facebook csoportot és Messengeres chatet is csinálhatsz, de a tapasztalataink szerint az első sokkal jobb és átláthatóbb opció, jobban utána lehet követni, ráadásul szavazásokat is létre lehet benne hozni. 

4. A piszkos anyagiak és az időpont

Miután mindenkinek volt lehetősége (virtuálisan) megismerkedni, itt az ideje, hogy meghatározzátok a büdzsét. Lehetetlen bármilyen legénybúcsút megtervezni anélkül, hogy tudnád, ki mennyit szán rá. 

Az egyik tipp a legénybúcsú tervezéséhez, hogy ne legyenek nagyon nyitott kérdések. Tehát ahelyett, hogy megkérdeznéd az embereket, hogy mennyit szeretnének fizetni, a vőlegény preferenciái alapján számolj egy átlagot, oszd le annyival, ahány fő lesz, és dobd be, hogy ennyibe kerül majd. 

Például:

 „Sziasztok skacok! (A vőlegény neve) kívánsága, hogy Győrben szeretne bulizni. Megnéztem a helyeket, és ahol mindenki elférne, nagyjából 50-80 ezer forint lenne egy éjszaka. Ami fejenként 5-8 ezer forintra jönne ki. Ez így mindenkinek okés?”

Így egyrészt van mozgástered, másrészt a többiek is be tudják lőni, hogy mekkora költséggel érdemes számolni. 

Az időponttal kapcsolatban két módszer van. 

Az egyik, hogy megadsz 3-4 opciót, készítesz egy szavazást, és a többség dönt. Szerintem ez a legrosszabb, mert a tapasztalatok szerint mindig ezen szokott menni a vita, és a perlekedés. 

A másik, hogy bedobsz egy időpontot, és kész. Ha valakinek tényleg fontos a barátja, és nincs semmilyen tényleg halaszthatatlan dolga, akkor meg fogja oldani, hogy ott legyen a legénybúcsún – vita lezárva. 

Apropó szállás! Ha közös apartmant vagy Airbnb stílusú szállást foglaltok, mindenképp ellenőrizd, hogy engedélyezik-e a legénybúcsúkat. 

Sokan megengedik, de vannak olyan szállodák és apartmanok, amelyek nem fogadják a leány- és legénybúcsúkat. Fontos, hogy betartasd majd a házirendet, hiszen aznap te leszel a főnök. 

legenybucsu otletek legénybúcsú

5. A végső simítások

Miután végigszántottad a logisztika göröngyös útját, kezdődhetnek a végső simítások. Állíts össze egy roadmapet, egyfajta útitervet, ami tartalmazza az alábbiakat: 

 • Mikor érkezzenek a többiek? Mikor kell becsekkolni a szállodába? 
 • Milyen játékok lesznek majd a legénybúcsún? (Ha nincsenek ötleteid, olvasd el a részletes cikkünket!)
 • Szabadidő – főleg, ha több napra mentek, kell valami, amivel elütitek az időt (például kirándulás, túra, kvadozás, bármi)
 • Meddig kell elhagyni a szállást? 
 • Ha kell jelmez vagy van valamilyen dress code (például 80-as évek buli), akkor az arra vonatkozó tudnivalókat szedd össze.

Ne felejtsetek otthon semmit, vigyetek egy jó kis JBL-t és hadd szóljon a zene is. Itt viszont gyors álljunk meg egy pillanatra, hiszen a muzsika eléggé neuralgikus pont lehet, és kellő mennyiségű ezrelék után bizony ezeréves (sólyom) barátságokat is képes szétrobbantani. 

Szóval, amit tanácsolunk, hogy készítsetek egy közös Spotify lejátszási listát. Kérd meg a srácokat, hogy mindenki adja hozzá a kedvenc számát, és hadd szóljon. Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy a „Gyűjteményem” ikonra böksz a jobb alsó sarokban, majd a jobb felső sarokban a plusz jelre, végül pedig a „Közös nevezőre”, ezután pedig meg tudod hívni a bratyikat is, és mehet a banzáj. 

+1. B*szatáska

A legfontosabb, hogy mindenki felvegye a b*szatáskáját és érezze jól magát! Ilyen éjszaka (jó eséllyel) csak egyszer van egy ember életében, szóval mindent gondosan tervezzetek meg, és ne stresszeljetek. 

Gyakori kérdések a legénybúcsúval kapcsolatban

Ki fizeti a legénybúcsút?

Hagyományosan a házasulandó pár nem fizet a saját legény-, lánybúcsúján, szóval ezt nektek, a barátoknak kell összedobnotok. 

Hogyan tervezzünk legénybúcsút egy absztinensnek?

Egy antialkoholistának bizony trükkös lehet megszervezni egy legénybúcsút. Bár a legtöbb ilyen bulin tényleg tengernyi pia ömlik, fontos, hogy ne erőltessetek senkire semmi olyat, amit nem akar. 

Nyugodtan vegyél neki egy rekesz alkoholmentes sört, hiszen ő így is jól tudja érezni magát. 

Mennyi ideig tart egy legénybúcsú megtervezése?

A válasz erre a kérdésre mindig attól függ, hogy milyen típusú legénybúcsút tervezel. 

Magától értetődik, hogy egy helyi, egyéjszakás kiruccanás sokkal egyszerűbben és gyorsabban tervezhető és kivitelezhető, mint egy többnapos parti. 

Lényeg, hogy érdemes már előtte legalább 3-4 hónappal, de inkább fél évvel megkezdeni a szervezést, hogy tuti mindenre jusson elegendő idő, és tényleg stresszmentes legyen. Nyugi, nem a szervezéssel fogod tölteni a mindennapjaidat, de ahhoz, hogy minden simán menjen, kell ennyi idő. 

A legénybúcsút legalább két hónappal a tényleges esemény előtt teljesen le kell foglalni és ki kell fizetni, ezért is érdemes már jó pár hónappal előtte elkezdeni a tervezést. 

Shopping Cart